Borkezelés mágnessel, avagy a jobb minőségű bor fizikája

A Wine Clip nevű szerkezet, a borászok legújabb csodafegyvere, tulajdonképpen egy rendkívül erős, úgynevezett neodymium mágnes. Használata egyszerű: az üveg kinyitása előtt 5-10 perccel a borosüveg nyakára feltesszük az eszközt, és a gyártó ígérete szerint azonnal kellemesebbé válik a bor íze, amint kiöntjük a palackból. A hatékonyságát neves borszakértők is alátámasztották, de egy ezerfős mintán elvégzett vakkísérlet is ugyanezt az eredményt adta. Különösen a vörösborok esetében nagyon hatásos.

A mágnesek használata a folyadékok – víz, üzemanyag, bor – kezelésére már nem számít újdonságnak. Még a szakemberek között is vita tárgya, hogy mi idézi elő a mágnes pozitív hatását a borra, de azt feltételezik, hogy amennyiben egy folyadékot átengednek egy megfelelőn gondosan megtervezett mágneses mezőn, az hatással van a folyadékban levő, ellenkező töltésű molekulákra.

A borban található nagy, polimerizált tanninok valószínűleg összetöredeznek, lágyabb, finomabb ízeket eredményezve. A vörösborok jellegzetes, kesernyés ízét adó tanninok, más néven csersavak, kisebb mennyiségben a fehér- és roséborokban is megtalálhatók. A borban lévő tannin a szőlőfürt kocsányából, a szőlőszem héjából és magvából, illetve a tölgyfahordókból származik.

A bormágnes felgyorsítja a levegőztetés folyamatát is azáltal, hogy az üvegből való kiöntés közben nagy koncentrációban a borhoz vonzza az oxigén molekulákat. Más gázokkal ellentétben ugyanis az oxigén mágnesesen nagyon érzékeny. A vörösborokat az üvegből való kiöntés után, a fogyasztás előtt szokták levegőztetni, ezt hívják dekantálásnak. A bormágnes használata meggyorsítja vagy szükségtelené teszi az időigényes a dekantálást.

A dugóhúzó mellett a profi borászok állandó munkaeszközeként rövidesen a bormágnest is ott találhatjuk. De a gyártó cég figyelmeztetése szerint óvatosan kell vele bánni, mivel az erős mágnes kárt tehet az elektronikai eszközökben, (számítógép, mobiltelefon), és a pacemakerrel rendelkező szívbetegek is kerüljék a használatát.

Forrás:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qaraXmnwq5I

http://www.cegledinfo.hu/?t=24&id=1249&p_t=1&anch=erdekestudomany