Fontos tudnivalók

A mágnesek használatánál, szerelésénél, megmunkálásánál, figyelembe kell venni az alábbiakat:

warnin pacemaker1.  A mágneseket száraz helyen, biztonsági csomagolásban elzárva kell tárolni !
2. PACEMAKER-rel rendelkező személy a mágnesek, mágneses termékek használatától, valamint a mágneses terek megközelítésétől tartózkodjon. Amennyiben ilyen eszköz használata elengedhetetlen keresse fel orvosát és kérjen tanácsot a használattal kapcsolatban. Gyermekek a mágneseket csak felügyelet mellett használhatják!
3. A mágneses mezőknek ismert negatív hatásai nincsenek az emberi testre. Azonban azok a személyek, akik allergiásak fémes anyagokra, a mágneses anyagokra is allergiásak lehetnek.
4. A mágnesek, mágneses rendszerek jelentős távolságoknál is vonzhatják egymást. Nagyobb mágneseknél ez a sérülések, balesetek kockázatát növeli!
5. Az állandó mágnesek kemények és törékenyek. Amikor összeütköznek, az erős mágneses erő miatt sok éles részre hasadnak, ez a sérülések, balesetek kockázatát növeli!
6. A mágnesek használatánál megfelelő biztonsági intézkedéseket kell tenni (védőkesztyűk, a védőszemüveg, porvédő) .
7. A mágneses mező, amely minden pontján körülveszi az állandó mágnest, az érzékeny elektronikus, mechanikus berendezésekre hatást gyakorolhat és azok mérési eredményeit befolyásolhatja.
8. Az állandó mágnesek tömegét figyelembe véve védeni kell a mágneses terek hatásitól a számítógépeket beleértve, a pc és TV. képernyőket, mágneses lemezeket, hitelkártyákat, és más mágneses adathordozókat, valamint a mágneses elven működő eszközöket pl: villanyóra, gázóra,vízóra, transzformátorok.).

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a fogyasztásmérő berendezések befolyásolása minden esetben büntetést von maga után! Még próbából se tegye a fogyasztásmérőkre a mágneseket, vagy mágneses elven működő berendezéseket (pl: transzformátor), mert maradandó károsodást idézhetnek elő azokban!
9. Légi közlekedés alatt a mágneses hatást kifejtő anyagok szállításánál az IATA szabályozásokat kell figyelembe venni. A mágneses mezők nem léphetik át a csomagolás falát - szükséges lehet gondoskodni mágneses védelemről ( vaslemezes árnyékolás- max 0,02T).
10. Ne munkáljon mágneseket olyan környezetben, ahol robbanás kockázata van, mert szikrák keletkezhetnek a művelet során. A megmunkálás során keletkezett port, vagy kisebb darabokat nem szabad belélegezni.
11. Nagyenergiájú mágneseket, különösen a NdFeB. (Neodímium) készülteket száraz helyen kell raktározni. Ha a mágnesek felületvédelme sérült az a mágnes korrodálásához vezet. Még a kisebb repedések is komoly károkat okozhatnak mágneses terekben.
12. Állandó mágneses anyagokat általában nem lehet kitenni radioaktív sugárzásnak. Ritka földfém mágneseket radioaktív környezetbe helyezni TILOS ! Ez robbanással végződhet.
13. Figyelje meg a maximális használati hőmérsékletet. Általában a mágneses tulajdonságok a hőmérséklet növekedésével csökkennek.

14. Gyermekek számára a mágnesek nem alkalmasak játékszerként, soha ne hagyja felügyelet nélkül gyermekét a mágnesekkel, mert fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekek a mágneseket bedugják a konnektorba, vagy lenyelik, kezüket összecsípi. A lenyelt mágnesek a belekben megragadva súlyos belső sérüléseket okozhatnak, így 14 év alatti gyermekek számára a mágnes nem ajánlott.

Gyakori kérdések, fontos tudnivalók

 - Az EUROMAGNET HUNGARY Kft. nem vállal felelősséget olyan károk esetén, melyek a mágnesek szakszerűtlen használatából következnek. Kérjük olvassa el figyelmesen a balesetvédelmi utasításokat és az egyéb tudnivalókat, mielőtt mágnesekkel dolgozna!

 - A mágnesek törékeny, rideg anyagok, keménységükből adódóan könnyen eltörhetnek , megrepedhetnek szakszerűtlen használat esetén. A mágneseket semmiképpen ne hagyja egymáshoz túl közeli távolságban, mert azok könnyen összeütközhetnek és eltörhetnek, az így összeütköző mágnesek könnyen sérüléseket okozhatnak, ha a hasadékok szétrepülnek. Mindig viseljen védőszemüveget és védőkesztyűt!

 - Gyermekek számára a mágnesek nem alkalmasak játékszerként, soha ne hagyja felügyelet nélkül gyermekét a mágnesekkel, mert fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekek a mágneseket bedugják a konnektorba, vagy lenyelik. A lenyelt mágnesek a belekben megragadva súlyos belső sérüléseket okozhatnak, így 14 év alatti gyermekek számára a mágnes nem ajánlott!

 - A mágnesek veszélyt jelentenek az elektronikus berendezésekre, a hitelkártyákra, adathordozókra. Soha ne tegye a mágneseket ezek közvetlen közelébe. A szívritmus-szabályozó készülékeket is zavarhatja egy nagyobb mágnes – kétely esetén legyen nagyon elővigyázatos.A mágnesek könnyedén okozhatnak akár zúzódásokat is, ezért ajánlott a megfelelő védőfelszerelés használata. Mindig ügyeljünk arra, hogy a mágneseket kellő távolságban helyezzük el egymástól.

 - A nikkelezett felsőréteg burkolatának lesúrlódása vagy lehasadása szabályos használat esetén is megtörténhet. A mágnesek rendszerint egy vastag nikkel, arany vagy ezüstburkolattal vannak bevonva, de a mágnesek többszöri ütközése esetén a kapcsolódási pontnál nagy a nyomás, ami elkerülhetetlenül a burkolat eltűnéséhez, kopásához vagy hasadásához vezet. A nagyobb mágneseket ezért lehetőleg egy kartonnal, hungarocellel, fával vagy lágy papírral el kell választani egymástól és nem szabad őket hosszú ideig fémfelületen tartani.

- Semmiképpen ne próbálja meg a mágneseket fűrészelni vagy kifúrni, mivel a mágnesek eltörhetnek, a részecskék gyúlékonyak. A mágneseket csak speciális gyémánt szerszámokkal és folyamatos hűtéssel lehet megmunkálni. Tartsa távol a mágneseket nyílt tűztől és forróságtól. (80 foknál nagyobb hőmérséklet esetén a neodímium mágnesek mágnesessége hamar elvesztik mágnesességüket.)

- A legtöbb szupermágnes nikkellel van bevonva. A nikkel-allergia igen gyakori betegség , igen könnyű megszerezni, ha az ember tartós kapcsolatba kerül olyan tárgyakkal, amelyekben nikkel található. A legtöbb esetben ezek az allergiás reakciók akkor jönnek elő, ha az ember nikkelt tartalmazó ékszereket visel, vagy tartós kapcsolatba kerül valamilyen nikkelezett tárgyal. Ha nikkel-allergiában szenved, kerülje a tartós kapcsolatot ezekkel a tárgyakkal.

 NYOMTATHATÓ VERZIÓ