Pot mágnesek

pot magnetAz állandó mágnesek és mágnesrendszerek alkalmazása a készülékekben és gépiesítésben lényegében azoknak a mechanikai erőknek a kihasználására szorítkozik, amelyeket az állandómágnesek egy másra vagy a ferromágneses anyagokra kifejtenek. A potmágnes egy olyan eszköz, melyben az állandómágnes lágyvas fazékban helyezkedik el. Az elhelyezés, méretezett , a kívánt funkcióhoz mérten kerül össze építésre.

Melynek feladata a mágnespólusból kijövő fluxust a tapadófelülethez vezetni.
A potmágnes a mágneses tér irányításával a szabad szórásban használt mágnesek tapadóerejét jelentősen felülmúlja. A fémházzal készült mágneseket pot mágneseknek nevezik.

pot mágnesA ház anyaga, a felhasználói igények és a felhasználási körülmények alapján kerül kialakításra. Nem csak a ház anyaga, de a beépített mágnesek is többfélék lehetnek. AlNiCo, neodímium, szamárium, vagy akár ferrit mágnesekből is készülhetnek.

A különböző mágnes és ház kombinációkkal a nyers mágnesek tulajdonságait jócskán meghaladó eszközök készíthetők, melyekkel az egészen speciális igények is kielégíthetők.
A ház funkcióját tekintve felerősíti a benne elhelyezett mágnesek tulajdonságait, illetve megvédi azokat a külső környezet egyes káros hatásaitól, valamint az összecsapódás okozta repedésektől, törésektől is. 

                                      pot magnes         szuper magnet        magnes fluxus
                                                       " D " sorozat                                             " A  " sorozat                                             " C " sorozat

potmagnet holding force